Massage

Massage har använts i minst 5000 år och är idag den vanligaste metoden mot muskelspänningar. Tekniken skiljer sig något åt mellan olika kulturer, men de hälsofrämjande effekterna är desamma. Förutom att mjuka upp musklerna ger massage även en ökad blodcirkulation och lugnar nervsystemet. Ofta ges massage i syfte att verka avkopplande och är därför även bra mot stress. Faktum är att massage frigör hormonet oxytocin som gör att vi känner oss rofyllda. Den som är ny i massagens värld kan lätt känna sig vilse bland alla olika varianter som erbjuds, men med lite efterforskning blir det enkelt att välja rätt.

Klassisk massage

Denna massage kallas även ibland för svensk massage och är den som de flesta av oss är mest bekanta med. Genom knådningar, strykningar och cirkelrörelser ligger fokus på att allmänt minska muskelspänningar och öka blodcirkulationen. Detta gör den klassiska massagen lika lämplig för en stel kropp som ett stressat sinne. Den används dessutom inom idrotten tillsammans med hackningar och bultningar. Detta verkar smärtlindrande och påskyndar kroppens återhämtning.

Ayurvedisk massage

Detta är en uråldrig massageteknik som härstammar från läran om Ayurveda. Förutom att vara en mycket djupgående massage utgår man även efter kroppstyp, som enligt den indiska hälsoläran är “Vata”, Pitta” eller “Kapha”. Vid massagen används naturliga kroppsoljor och ibland tillsätts även doftoljor anpassade efter behov. Förutom att verka uppmjukande för musklerna ligger mycket fokus även på avgiftning och att stimulera de inre organen.

Thai-massage

Den Thailändska massagen utgår från den Ayurvediska läran om olika kroppstyper och deras behov, men tekniken ser dock annorlunda ut. Man använder sig av tryckpunktsmassage som utförs på golvet. Massören tar hjälp av hela sin kropp för att stretcha och stabilisera mottagaren. Både händer och fötter används för att ge massagen. Trycktekniken kan kännas främmande för vissa, men är mycket effektiv mot spänningar samtidigt som stretchningen ökar rörligheten.

Aromamassage

Massage som utförs med eteriska oljor brukar kallas för aromamassage. Dessa doftande oljor stimulerar våra känslor på olika sätt och kan verka avslappnande eller uppiggande. Detta i kombination med en djupgående massage kan i många fall verka särskilt effektivt för att få kroppens alla processer i rörelse.

Taktil massage

Till skillnad från annan massage som ofta påverkar musklerna består taktil massage endast av mjuk beröring i form av strykningar på huden. Syftet är att öka kroppens produktion av hormonet oxytocin. Detta sker naturligt vid beröring och kan verka gynnande mot psykiska besvär. Under massagen har mottagaren en varm filt på sig som täcker de delar av kroppen som för tillfället inte masseras.

Olika smärttillstånd påverkar bindväven negativt som exempelvis minskad blodcirkulation. Genom att massören drar i huden töjs bindväven ut, varpå blodcirkulationen ökas. Denna massage sägs vara effektiv mot ärrbildningar och smärta av olika slag.