Hårborttagning

Oönskad hårväxt har varit aktuellt på ett eller annat vis sedan urminnes tider. Medan långt hår på huvudet ofta anses attraktivt förknippas en slät och hårlös kropp inte sällan med femininitet. Även av praktiska skäl är hårborttagning vanligt. Detta är ofta anledningen till att män rakar bort sin skäggväxt, men i dagsläget är det vanligast att hår tas bort av estetiska och kulturella skäl. Oavsett varför man väljer att ta bort sitt hår på vissa kroppsdelar finns det en hel del alternativ att välja mellan.

Vanliga metoder

Att raka bort hår är en snabb och enkel metod. Detta ger dock ett mycket kortvarigt resultat då roten kvarstår. Som en följd av rakning kan det nya håret även växa sig grövre än tidigare. Samma sak gäller vid användning av rakapparat, men fördelen är att detta kan göras på torr hud. Vaxning är ytterligare ett populärt alternativ för den som vill bli hårfri. Det varma vaxet stryks på huden och får torka för att sedan dras bort tillsammans med hårstråna. På detta vis följer hårrötterna med och resultatet blir avsevärt mer långvarigt än vid rakning. Ett annat sätt att avlägsna håret med roten är med epilator, som är en elektrisk maskin. Dessa liknar rakapparater och är enkla att använda, men tar längre tid och anses göra mer ont än vaxning. Mindre områden som exempelvis ögonbryn plockas ofta med pincett.

Alternativa metoder

En gammal metod från Asien, men som är relativt ny för oss i västvärlden är threading. Genom att en tvinnad bomullstråd förs över huden dras hårstråna bort med roten. Det är vanligt att threading används för att forma ögonbryn eftersom det går att skapa väldigt raka linjer. Den som vill ta bort hår permanent kan använda sig av laserbehandling, men eftersom hårsäckarna är vilande under vissa perioder behöver proceduren upprepas flera gånger.

Elektrolys är en metod som har använts i över hundra år och som även den är permanent. Nackdelen är dock att varje hårstrå måste behandlas enskilt vilket gör processen mycket tidskrävande. Det som sker är att en nål förs in i hårsäcken och avger en elektrisk stöt vilket i sin tur förstör cellerna som orsakar hårväxten. Det har blivit allt vanligare att kemiska medel används för hårborttagning. Dessa läggs på huden för att verka en stund. Sedan dras medlet tillsammans med hårstråna bort med en spatel och huden håller sig slät i 1-3 veckor efter hårborttagningen.