Microneedling är en modern metod som började användas först år 1975. Tanken var då inte att detta skulle användas i skönhetssyfte, utan det var en teknik som skulle hjälpa olika medicinska preparat att tränga ner i huden i medicinskt syfte. Snabbt insåg man dock även effekterna ur ett skönhetsperspektiv.
Tekniken bygger på att små nålar dras över huden i form av en roller eller stämplas ner i de yttersta hudlagren med en penna. Detta görs i samband med att vårdande krämer, oljor eller serum masseras in i huden. Denna metod möjliggör för huden att tillgodogöra sig de närande ämnena mycket mer effektivt än i vanliga fall. Det beror på att de flesta produkter består av större molekyler än hudens kanaler kan ta upp. Dessutom ökas blodcirkulationen och en regenererande process i huden skapas.
Användningsområden
Beroende på vilket hudproblem som ska behandlas används olika längd på nålarna. För att uppnå resultat krävs flera behandlingar och frekvensen av dessa är också olika.
- Rynkor och linjer – På hudvårdssalonger är det vanligt förekommande att åldrad hud med fina linjer eller rynkor behandlas med metoden. Det krävs återkommande behandlingar för att upprätthålla resultatet.
- Bristningar och ärr – Eftersom en läkningsprocess i huden sätts igång är microneedling effektivt för att minska och i vissa fall reducera ärrvävnad i huden.
- Celluliter – Blodflödet ökar med tekniken vilket gör att celltätheten lättare kan balanseras. Det gör att även celluliter kan behandlas. Det krävs dock längre nålar än vid ansiktsbehandlingar.
- Slapp hud – Redan efter första behandlingen upplever många att huden blir spänstigare. Även huden under ögonen kan behandlas, vilket också resulterar i ett piggare utseende och påsar med vattenansamlingar försvinner.
- Hårförlust – Håravfall och dålig tillväxt beror i många fall på att hårsäckarna inte tar upp den näring som behövs. Med microneedling ökar blodcirkulationen och kan få hår att åter växa som normalt.
Risker
Att sticka tusentals hål i huden kan verka farligt och är inte helt riskfritt, men eftersom nålarna är så pass tunna läker hålen igen snabbt, förutsatt att proceduren har utförts korrekt. De vanligaste komplikationerna som kan uppstå, framför allt vid hemmabruk är att huden inflammeras. Det är därför extremt viktigt att engångsnålar används, alternativt att nålarna steriliseras noggrant mellan varje användning.
Hygienen är också viktig och även huden bör desinficeras då bakterier i annat fall lätt kan tränga in i huden. Om för långa nålar används eller om trycket är för hårt kan även huden skadas mer än vad som är tanken. Då klarar inte huden att läka som planerat och ärr kan uppstå. Det rekommenderas alltid att man går till en välutbildad hudterapeut för behandling, men det går även att köpa rollers och nålpennor för hemmabruk. Det är då särskilt viktigt att använda sig av en CE-märkt produkt och följa anvisningar noga.