Mat som är bra för hud och hår

Att ta hand om sig själv handlar inte bara om att välja rätt skönhetsprodukter för hud och hår. Genom att äta en hälsosam och varierad kost ser du till att ge din kropp de allra bästa förutsättningarna. Om du till exempel har lätt för att få acne kan du få bukt med problemen genom att bara lägga om din kost. Man brukar säga att ett högt intag av mejeriprodukter påverkar dina utbrott av acne.

Detta ska du äta respektive undvika att äta

Om du vill ha en bättre hud ska du till stor del undvika så kallade snabba kolhydrater. Hit hör bland annat vitt bröd, allt som innehåller vitt socker samt potatis och vitt ris. Det ska du istället byta ut mot mycket baljväxter, frukt och grönsaker samt livsmedel med mycket fullkorn. Genom att lägga om din kost på detta sätt kommer du inte bara märka en positiv förändring gällande hud och hår utan även ditt välmående i allmänhet. Två livsmedel som brukar nämnas lite extra är morötter och avokado. Speciellt avokado klassas som nyttigt fett och sägs göra din hud mer elastisk. Det finns också forskning som tyder på att avokado kan minska rynkor. Morötter innehåller mycket betakaroten, vilket kroppen omvandlar till A-vitamin. Det är ett vanligt ämne i krämer som dock brukar gå under namnet retinol i innehållsförteckningen. Du kan även komplettera med ett kosttillskott som är anpassat för just hud och hår om du vill ge din kropp en extra boost.

Odla din egen frukt och grönt

Du kan också ta din kost ett steg längre och börja odla dina egna livsmedel från grunden. Då vet du med 100 % säkerhet vad du stoppar i dig och kan känna dig trygg i detta. Idag kan du köpa fröer och odla allt från kål till gurkväxter hemma i din egen bostad. Det finns knappast något godare och fräschare än att äta mat som är tillagad med sina egenodlade livsmedel. Du kommer även att göra miljön och din plånbok en stor tjänst. Du kommer även bli motiverad att äta mer nyttigt, vilket är en förutsättning för att hålla din hud fräsch och hälsosam.

Inte hela lösningen

Man ska komma ihåg att vår hud är en komplex konstruktion och det är inte bara vår livsstil som spelar roll. Gener är också en stor del i hur vår hud åldras och hur huden påverkas. Men du kan i alla fall göra så mycket du själv kan och äta en hälsosam och varierad kost. Genom att kombinera detta med rätt skönhetsprodukter som är anpassade för din hud kommer du förhoppningsvis snart att märka resultat.