Koppning

Koppning är en metod inom alternativmedicin som har använts inom olika kulturer i över 4000 år. Genom att koppor placeras på huden uppstår ett undertryck på området. Anledningen till metodens påstådda förmåga att bota sjukdomar är att trycket främjar lymfsystemet och blodcirkulationen. Kopporna är vanligtvis tillverkade av gummi eller annat mjukt material. Även glas kan användas, men då skapas trycket med hjälp av varmluft. Vid koppningsmassage förs kopporna över kroppen i mjuka rörelser, men även punktbehandling är möjlig.

Koppning för hälsan

Smärtpatienter som provat koppning har vid en studie bekräftat att metoden ger en märkbar effekt. Detta gäller specifikt smärtor vid ländryggen. Därmed finns det inte bara en tusenårig tradition som hävdar koppningens förmåga, utan även vetenskapliga belägg. Det är vanligt att personer vänder sig till en koppningsterapeut vid smärtor i rygg och skuldror. Koppning används också vid muskelskador, då det påskyndar läkningen. Då metoden även motverkar spänningar kan den även fungera mot åkommor relaterade till detta, så som exempelvis spänningshuvudvärk. Koppningen har en direkt inverkan på blodcirkulationen. Eftersom en god blodcirkulation är väsentlig för kroppens alla funktioner kan hela kroppens välbefinnande främjas av koppning.

Koppning som skönhetsvård

Särskilt uppskattad är koppningens uppstramande effekter. Vid behandling av celluliter har metoden visat sig vara väldigt effektiv. Detta beror på att förtätad bindväv och dålig blodcirkulation är orsaken till celluliter. Koppning fungerar som en djup bindvävsmassage samtidigt som det ökar blodcirkulationen, vilket alltså lämpar sig perfekt för cellulitbehandling. Även vid hudbristningar har koppning visat sig ha en läkande effekt.

Ansiktskoppning är också möjligt och vanligt förekommande i skönhetssalonger. Ansiktet stramas då upp och rynkor motverkas. Även vid andra typer av hudproblem kan koppning vara en effektiv behandling. Vid exempelvis knottrig hy eller finnar är koppningens dränerande egenskaper till stor fördel.