Kemisk peeling

Vid kemisk peeling avlägsnas döda hudceller genom att syror appliceras på huden. Detta stimulerar nya celler till att bildas och ger huden ett yngre utseende. I takt med att vi åldras saktar denna process ner, men genom peeling ökas cellförnyelsens takt och huden återfår viss elasticitet. Kemisk peeling är mycket populärt och behandlingar erbjuds av många skönhetsterapeuter. Det går även att köpa syraprodukter och utföra behandlingen själv hemma, men då gäller det att vara påläst då huden kan skadas vid felaktig användning. Efter en första behandling kan man ofta se en väsentlig förändring i huden och i vissa fall redan efter 2 veckor.

Behandlingsresultat

Kemisk peeling kan användas för att behandla flera olika problem och resultatet varierar beroende på vilken typ av syra som används. Generellt uppnås ett jämnare och yngre utseende. Följande problem har i många fall förbättrats eller försvunnit helt med kemisk peeling.

  • Fina linjer och rynkor
  • Ärr
  • Solskadad hud
  • Åldersfläckar och solfläckar
  • Ojämn hudpigmentering
  • Grov och fjällande hud

Olika syror

Beroende på vad som ska behandlas finns olika syror som lämpar sig mer eller mindre bra mot olika problem. Hudtyp bör också tas i beaktande vid val av syra. Det krävs även en del förberedelser inför en syrabehandling som också beror på vilken syra som används.

AHA-syror

Det finns flera olika AHA-syror då detta är ett samlingsförkortning av det engelska namnet Alpha Hydroxy Acid. Syrorna kan utvinnas från frukt, sockerrör eller mjölkprodukter. Beroende på pH-värde hos de olika syrorna skiljer sig även exfolieringsgraden. Det är extremt viktigt att använda solskydd vid användning av produkter med AHA-syror. Det beror på att huden blir extra känslig när det yttersta hudlagret försvinner. Det finns sex olika AHA-syror som lämpar sig för de flesta hudproblem. Glykolsyra är ett exempel som fungerar väldigt effektivt mot ålderstecken och solfläckar. Syran är vanligt förekommande även i krämer och rengöringsprodukter.

PHA-syror

Polyhydroxisyror som de även kallas liknar AHA-syror funktionsmässigt men består av större molekyler. Det innebär att dess förmåga att tränga igenom huden begränsas. Detta gör att PHA-syror passar bra för personer med känslig hy, men trots detta är syran mycket effektiv. Forskning visar dessutom att PHA-syror binder mer fukt och förhindrar en ökning av det enzym som gör att huden förlorar sin elasticitet. Bäst av allt är nog att syran i motsats till AHA-syror, inte ökar hudens känslighet för solljus och innehåller naturliga antioxidanter.

Salicylsyra

Liksom övriga syror har salicylsyra en föryngrande effekt på huden men den är särskilt bra för aknedrabbad hy. Detta beror på att bindningarna mellan de döda hudcellerna löses upp så att porerna rensas från talg och smuts. Det gör salicylsyra till ett bra alternativ även vid förstorade porer.