Hudvårdsrutin

En bra hudvårdsrutin är något av det viktigaste när det gäller skönhetsvård. Med daglig hudvård upprätthålls fuktbalansen och man förser huden med närande ämnen. Vanligen har man en morgonrutin och en kvällsrutin som ser olika ut. Produkterna är också ofta avsedda för att användas dag- eller nattetid. En nattkräm har till exempel ofta mer aktiva ingredienser för att verka under den tid på dygnet som cellerna regenereras. Dagkrämer är generellt mildare mot huden och innehåller solskyddsfaktor.

Steg i hudvårdsrutinen

Hur lång tid som ägnas åt själva hudvårdsrutinen är inte alltid det viktigaste, utan att man följer den utan att byta ut produkterna för ofta. Men det finns ett antal steg i en hudvårdsrutin som är mer eller mindre viktiga för bästa resultat.

1. Rengöring – Det är viktigt att rengöra huden regelbundet för att få bort smink, överflödigt fett, smuts och bakterier. Det finns olika typer av ansiktsrengöring i form av exempelvis gel, mousse eller tvål. Dessa är sedan anpassade efter olika hudtyper och det är viktigt att välja en som passar just din. Ett tips är att tvätta i kallt eller halvljummet vatten, alltså inte varmt eftersom värmen öppnar upp porerna och gör så att bakterier riskerar att tränga in.

2. Toningsvatten – Denna produkt är mycket bra för att få bort eventuella rester av smink eller rengöringstvål. Toningsvatten är också ofta försett med naturliga ämnen från blommor eller örter som lugnar huden. Produkten appliceras med en bomullspad och stryks över ansiktet i mjuka rörelser.

3. Serum – Ett serum är en typ av fuktgel som tränger djupare ner i huden än vanliga krämer. Detta är en bra produkt för dem som vill uppnå någon slags effekt av sin hudvård, mer än att bara återfukta huden. Ett serum är ofta försett med viktiga ämnen som hjälper cellförnyelsen och är avsett som ett komplement till fuktkräm eftersom den ofta ger otillräcklig effekt på det övre hudlagret.

4. Olja – Naturliga oljor appliceras på huden för att återfukta och ge näring. Du kan med fördel massera in produkten för att öka blodcirkulationen. Detta är i många fall sista steget i den dagliga hudvårdsrutinen men kan även användas innan eller tillsammans med hudkräm.

5. Hudkräm – Produkten appliceras sist i morgon- eller kvällsrutinen och det är viktigt att välja kräm efter hudtyp.