Bowenterapi

Bowenterapin är till skillnad från många andra alternativa metoder relativt ny och kom inte till Sverige förrän i början av 2000-talet. Behandlingen går ut på att specifika punkter i kroppen stimuleras mjukt med fingrar eller tummar. Det kan liknas vid en typ av minimassage som sker över muskler och senor. Teorin menar att detta skapar subtila vibrationsvågor som strömmar genom kroppen och sedan förbättrar nervsystemets signaler. Utöver detta bidrar bowenterapin till en känslomässig och kroppslig balans. Särskilt effektiv har behandlingen visat sig vara mot olika smärttillstånd. Exakt hur bowenterapi fungerar är inte fastställt men flera teorier har vuxit fram, varav en del baserade på forskning.

Fysisk och subtil vibration

Rullande rörelser i en mjuk takt över en muskel gör att en fysisk vibration skapas i muskelfibrerna. Detta bidrar till att hela muskeln slappnar av. Även blod- och lymfcirkulationen ökar, vilket verkar läkande. Terapeuten kan även utföra rörelserna med ett mycket lågt tryck, som istället skapar en så kallad subtil vibration. Händerna sänder då ut mycket låga vibrationsvågor mot patientens kropp. Det är konstaterat att frekvenser under 40 Hz främjar reparation av både mjuk och hård kroppsvävnad.

Hjärnans nervsystem

Hjärnan skickar hela tiden ut signaler till olika delar i kroppen som sedan via en receptor skickas tillbaka till hjärnan. När kommunikationen fallerar kan hjärnan signalera till muskler och ligament att en sträckning ska ske. Detta kan sedan resultera i smärta eller spänningar. En del studier visar att bowenterapin påverkar nervsystemet och kan på så vis blockera de felaktiga signaler som hjärnan sänder ut. Istället sänds signaler ut som syftar till att undersöka och detta bidrar till att det verkliga problemet korrigeras, samt att cirkulationen ökas.

Meridiansystemet

Bowenterapin behandlar oftast samma punkter som vid akupunktur. Detta har gjort att många förklarar de läkande effekterna genom att hänvisa till den kinesiska läkekonsten som fokuserar på det inre meridiansystemet. Tanken är att energi flödar genom kanaler i kroppen. Dessa har öppningar vid olika punkter som kan bli blockerade. Akupunktur fokuserar på dessa och frigör blockeringen så att energin åter kan flöda fritt.